Mexiko

Rozcestník informací o Mexiku:

CzechTrade: Desatero pro obchodování s Mexikem

Agentura CzechTrade připravila pro české podnikatele se zájmem o obchodní vztahy s Mexikem deset doporučení pro obchodování s tímto teritoriem.

Steve Heap / Shutterstock.com
  1. Počítejte s volnějším pojetím času
    Je třeba dopředu počítat s tím, že navázání obchodního vztahu zabere delší dobu, než jsme na to zvyklí z Evropy. Ovšem odměnou za vytrvalost je pak kvalitní obchodní partner.
  2. Španělština zaručuje úspěch
    Ačkoliv v mnoha společnostech lze vést jednání v angličtině a v začátcích postačí tlumočník, na dlouhodobou spolupráci je vhodné se španělštinou počítat.
  3. Získejte osobní důvěru
    Váš obchodní partner, váš přítel. S tímto pravidlem musíte v Mexiku počítat. Pokud chcete s vaším mexickým společníkem zahájit dlouhodobou spolupráci, musíte váš vztah rozvíjet nejen ve sféře obchodní, ale také osobní. Nebojte se každé jednání zahájit tématem týkajícím se rodiny či volného času vašeho mexického společníka.
  4. Komunikace je klíčem k úspěchu
    Osobní vztah lze posilovat i pravidelnými cestami za mexickým partnerem; v tomto ohledu se také nebojte vašeho společníka pozvat k vám do Česka. Zároveň vždy preferujte telefonát před e-mailem. Při telefonické komunikaci však respektujte polední pauzu (přibližně 13–16 mexického času) a státní svátky.
  5. Tolerujte nedochvilnost
    Je pravděpodobné, že Váš partner nebude vždy dochvilný, pojem času je v Mexiku jiný než v Evropě. Od českého protějšku se však dochvilnost bude vždy očekávat.
  6. Nezapomínejte na dobrou prezentaci
    V Mexiku se klade velký důraz na prezentaci vás osobně i vaší společnosti, dbejte tedy nejen na kvalitní propagační materiály (ty musí být přehledné, stručné a zřetelné), ale i na váš zevnějšek. V Mexiku stejně jako všude jinde platí, že šaty dělají člověka.
  7. Nekritizujte
    Dejte si pozor na kritiku, i ta konstruktivní zde bývá vnímána velmi negativně.
  8. Zájem o mexickou kulturu otevírá dveře
    Dobře se připravte na jednání: přichystejte si přesvědčivé argumenty týkající se vašeho výrobku a neustále jej zdůrazňujte. Zároveň je vhodné projevit zájem o mexickou kulturu, partner to ocení. Vyvarujte jakékoli kritiky či témat spjatých s politikou.
  9. Ubezpečte se, že daná ujednání platí
    Dávejte si pozor na sliby a dohodnuté postupy, Mexičan vám zřídkakdy řekne „ne“, to však neznamená, že se můžete spolehnout na opak. Neustále se ujišťujte o postupu a ověřujte si, že skutečně oba máte jasno v tom, kam se dosavadní jednání ubírají.
  10. Drobná pozornost vždy potěší
    Cokoliv, co je spjaté s Českou republikou, s vaší společností či se zájmy obchodního partnera, bude jistě kladně přijato a zajistí prohloubení vzájemné spolupráce. Dárky jsou vítány při každém vašem setkání.

Tip: Obchodní desatera pro vybrané země světa / rychlá zkratka BusinessInfo.cz/10zo

• Teritorium: Amerika | Mexiko | Zahraničí

Doporučujeme